Devetero djece skupine Suncokreti iz Dječjeg vrtića Petrinjčica, u pratnji svojih odgojiteljica Marije Pavelić Tintor i Gordane Pećirko, te pedagoginje Višnje Vukša, su od 11.09.2017.g. do 14.09.2017.g. proveli četiri nezaboravna dana u Baški na otoku Krku. Besplatni boravak i pun pansion u hotelu Corinthia, uz korištenje svih popratnih sadržaja hotela, osigurao im je Valamar Riviera d.d. u sklopu svojih donacija Tisuću dana na Jadranskom moru.

Odgojiteljice su u ožujku aplicirale projekt Eko vrt – naše je pravo hraniti se zdravo! na natječaj Valamara d.d. i na veliku radost djece i odgojiteljica, projekt je nagrađen besplatnim ljetovanjem za devet malih vrtlara i tri odrasle osobe u pratnji.

Usprkos nestabilnim vremenskim prilikama djeca su maksimalno iskoristila sve dane odmora, a pri tom su vidno uživala. Kupanje u unutarnjim i vanjskim bazenima hotela sa podvodnim masažama i jacuzzijem djeci je bilo fantastično iskustvo i jako im se svidjelo. Dva sunčana dana su im omogućila uživanje u suncu, građenje kula od pjeska, igre na plaži i kupanje u kristalno čistom moru.

Oduševili su ih i bogata gastronomska ponuda hotela, pa su često tražili „tanjurić više“. U igraonici Maro Cluba su se družili s Teta Majom, gdje su kreiranjem gusarskih maski i kostima, kao i potragom za zakopanim blagom obilježili Dan gusara. Navečer su plesali u Mini discu i ludo se zabavljali sve do odlasaka na spavanje.

Radoznali istraživači su se provozali turističkim vlakićem gradskim ulicama i duž čitave plaže, kako bi vidjeli sve ljepote koje Baška skriva. Posjet Akvariju Baška pružio im je jedinstveni doživljaj morskog svijeta, upoznali su više od 100 vrsta riba i 400 vrsta školjki i puževa. Od brojnih vrsta jadranskih riba najviše ih su ih impresionirali: morska mačka, morski konjic, kirnja i hobotnica.

Vožnja podmornicom Submarine Baška bila je vrhunska zabava i za male i za velike Suncokrete. Simpatična crvena podmornica, koja ima stakleno dno, omogućila je djeci užitak sigurne vožnje i promatranje predivnog podmorskog svijeta. Sa palube podmornice imali su priliku promatrati panoramu Baške i ljepote zalaska sunca.

Posjet Galeriji Zvonimir uz razgledavanje izložbe nagrađenih fotografija podmorja hrvatskog Jadrana pod nazivom Neusporedivo plavo nadopunio je dječje iskustvo i otkrio im što se skriva ispod površine mora. Uz ribe i koralje ugledali su uzbudljivi svijet potopljenih brodova, avanturističkih nalazišta, povijesnih priča i razglednica.

Osobito atraktivan i djeci zanimljiv bio je posjet Bodulskom vrtu gospođe Blandine Marković, gdje su djeca imala priliku vidjeti mediteransko raslinje i rijetke primorske biljke kao što su: makovica, žilj, vrisak, kadulja, žeravec ili barbaroža, ružmarin, lavanda…

Djeca su upoznala gospođu Blandinu sa povrćem koje oni uzgajaju u svom vrtu i poklonila joj brošuru Eko vrta, a ljubazna domaćica počastila ih je sokom napravljenim od latica ruža. Na rastanku im je poklonila sadnicu Ruže Damaska za njihov eko vrt i obećala suradnju u budućim vrtlarskim radovima.

Na povratku kući Suncokreti su se zaustavili u Jurandvoru, gdje su posjetili Baščansku ploču i Put glagoljaša. Tu su doznali da je Baščanska ploča krsni list hrvatskog naroda u kojoj se prvi put u povijesti spominje riječ hrvatski, napisano na hrvatskom jeziku.

Sretni, ispunjeni i obogaćeni novim spoznajama, Suncokreti su se autobuskom vratili u svoj grad Petrinju, gdje su ih dočekali topli roditeljski zagrljaji. Pomalo zbunjeno zbog ambivalentnih osjećaja, djeca su priznala kako im je radost povratka roditeljima ipak zasjenjena tugom što su tako brzo napustila more i čarobni turistički raj.

Djeca i odgojiteljice će uvijek pamtiti ovo nezaboravno ljetovanje, kao i strpljivost i dobrotu svih ljudi koje su prilikom boravka u Baškoj upoznali.

I zato još jednom veliko HVALA donatoru Valamar d. d. za predivno „ljetovanje iz snova“ obilježeno igrom, smijehom i dječjom vedrinom.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA