ŠTO SE U VRTIĆU RADI? – PRIRODU ČUVAM, PRIRODA DAJE!

U periodu od 7. do 9. prosinca, Informacijski centar Europe Direct Petrinja i Dječji vrtić Petrinjčica proveli su svoje planirane aktivnosti u obliku radionica za djecu. Radioničke aktivnosti su bile prilagođene trenutnoj situaciji koju je uzrokovao virus COVID-19 te u skladu s propisanim epidemiološkim mjerama. Odgojiteljice i djeca u 6. i 7. godini života u odgojno-obrazovnoj skupini Žabice u vrtićkom objektu Izvor proveli su prvu radionicu u okviru ovog projekta pod nazivom Prirodu čuvam, priroda daje. Cilj je bio upoznati djecu s prirodnim bogatstvima i raznolikošću Zemlje, kao i izvorima resursa iz prirode (hrane, vode i kisika) za život i zdravlje ljudi. Bogatstvo didaktike i drugih materijala, koje je osigurano projektom, stvorilo je poticajno okruženje djeci za upuštanje u istraživanje, pokuse, likovno stvaranje i učenje kroz igru.

Djeca su istraživala biljni i životinjsko bogatstvo naše Zemlje kroz igre, slagalice i prikaze životinja povećalima i na svijetlećem stolu, proučavala globuse i karte, razvijala vještine fine motorike koristeći pincete i kapaljke u provedbi pokusa s vodom, razvijala suradničke vještine u zajedničkim igrama…

Djeca su na globusima i karti Europe tražila Hrvatsku, a potom su učila da je Hrvatska na kontinentu koji se zove Europa i dio Europske unije (zastava sa zvjezdicama koja povezuje puno država Europe). Kroz priče s odgojiteljicama rečeno im je da se ljudi jako bore da očuvaju naš okoliš i da se i Europska unija za to zalaže, a da svi – veliki i mali moraju pomoći u tome.

U igrama o čuvanju okoliša uočavali su kojim ponašanjima mogu doprinijeti zaštiti naše prirode, a kojima ju mogu ugroziti. Tako su djeca kroz igru dobila i s radionice sa sobom ponijela poruku o važnosti čuvanja prirode obzirom na bogatstvo koje iz nje primamo za vlastiti život i zdravlje.

Dječji vrtić Petrinjčica se zahvaljuje Europe Direct Petrinja na didaktičkim sredstvima, edukativnim materijalima i suradnji koja je osigurala bogato i poticajno prostorno-materijalno okruženje za nova iskustva, igru, zabavu i učenje naših mališana! 🙂