Povijest vrtića


Predškolski odgoj u Petrinji i cijeloj Hrvatskoj, kao i osnovno obrazovanje, a osobito učiteljstvo, nedjeljivo je vezano uz Petrinju i poznatu II opću hrvatsku učiteljsku skupštinu održanu 1874. godine u našem gradu, koja je snažno razbudila i potaknula organiziranje i otvaranje zabavišta, koja su u početku trebala biti vezana uz ženske učiteljske škole, a tek kasnije prerasti u posebne ustanove.
U Petrinji je prvo zabavište osnovano 1881. godine. Osnovala ga je i vodila učiteljica Marija Cesarić. Pohađalo ga je dvadesetak djece. Tijekom sljedećih godina zabavišta se gase i osnivaju nova.
Godine 1928. dječje zabavište u Petrinji osnivaju časne sestre Kćeri Božje ljubavi iz Sarajeva, koje Petrinjci ubrzo prozivaju Spiellschule ( špilšul ). U ratnoj 1942. godini u Petrinji se osniva Mala škola (dječji vrtić),smješten u samostanu časnih sestara. Od završetka rata pa do 1956. godine u Petrinji nije bilo organiziranog predškolskog odgoja.

Prvi dječji vrtić u Petrinji osnovan je 1956. godine. Rad se odvijao u prostorijama Dječjeg doma Fićo Kljajić ” u Hanžekovoj ulici. Ustanova je nosila ime ” Ana Vojnović “, a prva ravnateljica bila je Marija Malović.

Prva zgrada za potrebe predškolskog odgoja bila je sagrađena 5. rujna 1977. godine u današnjoj Ulici Ivane Brlić-Mažuranić. U novom prostoru počele su raditi 4 odgojne skupine djece vrtićkog uzrasta, a od 1978. godine kontinuirano rade i jaslice. Izgradnjom i opremom novog objekta za rad vrtića i jaslica u Gaćešinoj ulici, čije je korištenje počelo 1978. godine.
U 1985. godini uvedena je druga smjena vrtića s dvadeset i sedam polaznika.
Nakon Domovinskog rata 1996. godine vrtić djeluje u otežanim uvjetima pa se otvara potreba za otvaranjem područnog odjela na Sajmištu u Ul. Dražena Petrovića 18/3, koji počinje s radom 3. listopada 1997. godine.

1998/99. školske godine Dječji vrtić Petrinjčica postaje vježbaonica Visoke učiteljske škole u Petrinji za metodičke vježbe predškolskog odgoja u svim odgojnim skupinama, a mentori su odgojitelji s višegodišnjim radnim iskustvom. Zbog velikog broja neupisane djece pred otvaranjem smo dvije nove odgojne skupine u Ul. Zvonimira Kuhara u sastavu OŠ Mato Lovrak.