Savjeti za bolesnu djecu

Dolaskom djeteta u vrtić ono dolazi u doticaj sa virusima i bakterijama više i češće nego u svom domu. Najčešće bolesti u kolektivu su upale grla, bolesti dišnih organa, probavnih organa te upale oka i uha. Najčešći način prijenosa je kapljični- kašljanjem i kihanjem, a zbog kontakta sa drugom djecom obavezno je liječenje kod kuće.

U vrtiću se poduzimaju sve mjere zaštite od širenja zaraznih bolesti, ali isto tako važno je pridržavanje naših zdravstvenih preporuka kako bismo zaštitili zdravlje djece.

Prema zdravstvenim preporukama ako dijete ima simptome povišene temperature, osip, proljev, povraća, jako kašlje, ima upalu oka, upalu grla, uši u kosi, vodene kozice, šarlah i ostale zarazne bolesti…. treba ostati kod kuće. Svakom djetetu koje se razboli u vrtiću pružit ćemo prvu pomoć te pozvati roditelje.

Ostavljanje djece na kućnom liječenju najbolji je način sprečavanja širenja zaraznih bolesti, a time ujedno pomažemo djetetu kako bi što prije ozdravilo.
Ukoliko dijete ima kroničnu bolest, zdravstveni voditelj može dati propisanu trajnu terapiju uz pismenu dozvolu liječnika.

Za djecu koja su zbog bolesti izbivala iz vrtića molimo donijeti liječničku potvrdu o obavljenom liječničkom pregledu koja treba sadržavati dijagnozu bolesti od koje je dijete bolovalo.
Donijeti ispričnicu nakon bolovanja zakonska je obaveza. Prema podacima na ispričnici dužni smo pratiti izostanke djece zbog zdravstvenih razloga, evidentirati ih u osobnu dokumentaciju djeteta, a na kraju godine podatke o razlozima i broju izostanaka evidentirati u službenom izvješću. Cilj praćenja pobola je kontrola epidemiološke situacije radi poduzimanja pravovremenih mjera zdravstvene zaštite djece te suzbijanje širenja zaraznih bolesti.

Za djecu koja su alergična ili imaju neku bolest molimo donesite nam nalaze kako bi mogli pravovremeno reagirati, prilagoditi prehranu i poduzeti odgovarajuće mjere