Svečanim činom podizanja Zelene Zastave Dječji vrtić Petrinjčica Slap je obilježio drugu obnovu statusa Međunarodne eko – škole u Republici Hrvatskoj

 

Petrinja; 27.09.2019.g.

Dječji vrtić Petrinjčica tijekom 2015. godine se uključio u program projekta Međunarodne eko – škole, koji ima za cilj ugradnju odgoja i obrazovanja za okoliš u sve segmente odgojno -obrazovnog sustava i svakodnevni život učenika i djelatnika škola i vrtića, a provodi ga Udruga Lijepa Naša, nacionalni koordinator za Republiku Hrvatsku. Intelektualni vlasnik ovog programa je Zaklada za odgoj i obrazovanje za okoliš ( Foundation for Environmental Edukacion – FEE ) utemeljena 1981.g. pri Vijeću Europe sa sjedištem u Danskoj. Ovaj prestižni status traži kontinuirani rad na ostvarivanju ciljeva i zadaće Eko – škole s obzirom da se svake dvije godine iznova procijenjuje i potvrđuje.

Djeca odgojnih skupina „Pčelice“, „Zvjezdice“, „Loptice“ i „Sovice“ sa svojim odgojiteljicama su izvela prigodan ekološki program. Program su vodile koordinatorice Eko – škole Anabela Kunert i Gordana Pećirko. Nakon toga su Zelenu Zastavu,  simbol statusa Eko – škole, ponosno na jarbol podigli članovi eko patrole „vrtićanci“ Mia Jambrović, Tin Vujić i Jakov Baćan.

Ravnateljica Dječjeg vrtića Petrinjčica Nataša Vidović istaknula je pred okupljenim gostima svoju radost zbog obnove statusa: „Mi smo stvarno ponosni zbog toga. To je kruna našeg desetogodišnjeg rada. Naši odgojitelji u objektu Slap dugi niz godina provode različite eko – projekte koji su prezentirani i na županijskoj i na državnoj razini, pohvaljeni su i postigli su stvarno dobre rezultate. Moram reći da imamo kvalitetnu suradnju sa svim poduzećima i ustanovama u gradu Petrinji koji nam pomažu u provođenju odgoja i obrazovanja upravo na temu ekologije. Cilj nam je i zadaća stvoriti mlade ljude ekološki osviještene, koji znaju koliko je važno čuvati okoliš. Ovim putem se zahvaljujem i našem osnivaču Gradu Petrinji i gradonačelniku Darinku Dumboviću što su prepoznali naše potrebe, ali i naš rad. Kruna svega toga i svojevrsni poklon nam je ovog proljeća bio dovršetak energetske obnove ovog objekta. Sada ćemo moći reći i da doista živimo ekološki jer ćemo potrošnju energenata svesti na skroz mali nivo, a financijska sredstva koja tako uštedimo ćemo onda moći utrošiti na edukaciju odgojitelja, na didaktiku za djecu i sve ono što je potrebno dječjem vrtiću“.

Gordana Pećirko, koordinatorica programa Međunarodnih eko-škola u Dječjem vrtiću Petrinjčica kratko je izvjestila o značaju Eko – škola, njihovom programu, ciljevima i zadaćama. Tom prilikom  naglasila je činjenicu kako su se u vrtiću i prije dobivanja statusa provodili brojni uspješni projekti po kojima je odgojno obrazovni rad te ustanove prepoznatljiv i afirmiran kao ekološki.

Na svečanosti Dječjeg vrtića Petrinjčica nazočio je i petrinjski gradonačelnik Darinko Dumbović te je ovom prilikom pohvalio njihovu brigu za najmlađe, ali i brigu za očuvanje okoliša. Zaključio je kako je grad Petrinja ekološki osvješten grad i, kao takav, i dalje će potpomagati projekte koji promiču odgoj mladih naraštaja osjetljivima na pitanje okoliša i osposobljenima za donošenje odluka o razvitku društva u budućnosti.

Tekst: Gordana Pećirko, odgojitelj savjetnik

Fotografije: Portal 53: Radio Banovina

[photo_gallery_wp id=”40″]