Povodom Svjetskog dana oralnog zdravlja Udruga za zaštitu zdravlja žena iz Zagreba je u sklopu svog programa „Edukacijom do zdravlja zubi“ organizirala izložbu dječjih likovnih radova.

Kako bi djeci, ali i odraslima, što više približili važnost oralnog zdravlja, u Petrinji su u prostoru Galerije „Krsto Hegedušić“ postavili izložbu dječjih radova na temu „Zdravi zubi – zdravo dijete“. Riječ je o likovnim radovima polaznika dječjih vrtića iz Siska, Topuskog i Petrinje. Svečanom otvorenju izložbe dječjih likovnih radova, među kojima su se nalazili i njihovi radovi, nazočila su djeca odgojne skupine „Suncokreti“ sa svojim odgojiteljicama, pedagoginjom i zdravstvenom voditeljicom. Kad su na plakatima prepoznali svoje crteže – njihovom veselju nije bilo kraja.

Izložbu je otvorila zamjenica petrinjskog gradonačelnika, Viktorija Kaleb, dr.med. Naglasila je važnost preventive za oralno zdravlje, jer kako je rekla, kada bolest dođe, onda je već prilično kasno.

„Po ovom što su prikazala svojim crtežima, vidi se da djeca već imaju jako razvijenu svijest, što je dobro, ne samo za njih, jer vjerojatno će neki od njih uspjeti nagovoriti i svoje roditelje, bake i djedove i druge s kojima se susreću, da posvete više pozornosti vlastitim zubima. Kod djece, bitno je da idu zubaru i prije nego što ispadnu mliječni zubi, jer tu naviku koju stvore kao djeca, to će im biti podloga za zdrave zube u budućnosti“. – rekla je Kaleb.

Odgojiteljice iz Dječjeg vrtića Sisak Novi – Senka Kapelec, Tihana Barać i Vesna Pavlica izvele su i djeci poklonile predstavu o Gricu i Grecu. Organizatorice izložbe su malenim Suncokretima na rastanku darovale bojanke te „pismo za roditelje“ – edukativni letak sa savjetima za odrasle kako da svojim mališanima, kroz igru, pomognu razviti zdrave navike oralne higijene.

„ Mi se u prenošenju poruka trudimo uskladiti stavove roditelja, nas i odgajatelja, jer je jako važna ta zajednička doktrina u nastupu, a tete su nam najveći pomagači u cijelom procesu“, naglasila je Ružica Krsnik,  iz Udruge za zaštitu zdravlja žena Zagreb.

Tekst: Gordana Pećirko, odgojitelj savjetnik

Fotografije: Ivana Ćuk, zdravstvena voditeljica

                  : Gordana Pećirko, odgojitelj savjetnik

                  : Portal 53