PRVI BIGBELLY U ŽUPANIJI STIGAO U NAŠ VRTIĆ

 

U objekt Slap stigao je Bigbelly – pametni spremnik za otpad. To je vodeći sustav na svjetskom tržištu za pametno prikupljanje i odvajanje otpada na javnim površinama. Bigbelly na sebi ima solarne panele  i svu energiju dobiva od Sunca. Unutar njega nalazi se snažna preša, pa može primiti i do 25 puta više otpada nego košarice za javni otpad. Ujedno je prvi takav spremnik za otpad na području naše županije.

S veseljem su ga dočekala djeca starije odgojne skupine Loptice i njihove odgojiteljice. Naime, Loptice su pametnu kantu za otpad, naziva Bigbelly, imale priliku vidjeti u zagrebačkom parku Bundek. Prije mjesec dana bili su sudionici humanitarnog maratona, Ekotlona, koji je bio organiziran s ciljem poticanja svijesti o važnosti brige za okoliš uz istovremenu fizičku aktivnost – džogiranje i sakupljanje otpada. Sav prihod od uplaćenih kotizacija doniran je našem vrtiću. Loptice su tada sudjelovale na različitim radionicama koje su bile organizirane za najmlađe sudionike Ekotlona, a jedna od njih je bila i oslikavanje velikog platna. Slika s platna prenešena je u obliku digitalnog otiska na Bigbelly, što je Loptice dodatno razveselilo jer su bili ponosni što njihov zajednički rad krasi spremnik. Bigbelly i govori, on zahvaljuje svakome tko u njega ubaci smeće. Govori eko-poruke koje su Loptice osmislile i snimile uz stručnu pomoć Petrinjskog radija. 

Primopredaja Bigbellya, održana je uz nazočnost predstavnika tvrtke Graml i predstavnika medijske kuće 24 sata, koji su ujedno, pokretači humanitarnog projekta Ekotlon, a koji je rezultirao hvalevrijednim donacijama koje se pristigle vrtićancima. Sakupljenim donacijama, kupljena je igračka Vodeni svijet, koja će obogatiti dječje igre na otvorenom. Bigbelly spremink, doprinijet će malim aktivnostima koje se kontinuirano provode u ovom objektu, koji je ujedno nositelj statusa Eko škole. Prlikom primopredaje spremnika Loptice su izvele kratki program i uručile zahvalnice predstavnicima tvtrke Graml i medijske kuće 24 sata.