Alergeni u hrani

Alergija na hranu je pojačani imunološki odgovor na prehrambene bjelančevine. Alergiju na hranu bi trebalo razlikovati od neimunološke reakcije na hranu (npr. nepodnošenje laktoze, sindrom iritabilnog kolona, infektivni gastroenteritis) i reakcije na aditive (npr. mononatrijev glutaminat, metabisulfit, tartrazin), koji uzrokuju većinu reakcija na hranu.

Simptomi i znakovi ovise o alergenima, mehanizmu i starosti bolesnika.

Mala djeca najčešće imaju  atopični dermatitis ili uz to i GI simptome (mučnina, povraćanje, proljevi).

Simptomi alergije na hranu mogu varirati od blagih do teških

Blagi simptomi mogu uključivati:

  • Urtikarija (koprivnjača) – uzdignute, crvene mrlje na koži koje jako svrbe
  • Crvena ili natečena koža
  • Svrbež, suzenje ili natečene oči
  • Curenje nosa ili kihanje

Teški simptomi nazivaju se i “anafilaksija”. Oni mogu uključivati:

  • Oticanje grla
  • Šištanje, jako kašljanje ili problemi s disanjem
  • Povraćanje ili proljev
  • Osjećaj vrtoglavice ili nesvjestice
  • Smrt

Anafilaktički šok je najteži oblik alergijske reakcije. Vrlo brzo se razvija, uzrokuje pad krvnog tlaka i suženje dišnih puteva. Može doći do otečenosti jezika i grla.

Anafilaktički šok je opasan po život te je važno pravodobno pozvati hitnu medicinsku pomoć i pravilno primijeniti postupke prve pomoći.

Sukladno Zakonu o informiranju potrošača o hrani NN 56/13, 14/14, 56/16, 32/19 i Uredbe EU 1169/2011 o informiranju potrošača o hrani u nastavku je popis tvari i proizvoda u hrani  koji uzrokuju alergije ili netolerancije:

1. Žitarice koje sadrže gluten ( pšenica, raž, ječam, pir)

 2. Rakovi i proizvodi od rakova

3. Jaja i proizvodi od jaja

 4. Riba i riblji proizvodi

 5. Kikiriki i proizvodi od kikirikija

6. Zrna soje i proizvodi od soje

7. Mlijeko i mliječni proizvodi

 8. Orašasto voće ( bademi, lješnjaci, orasi, indijski oraščići, pekan orasi, brazilski orasi, pistacije, makadamije ) osim orašastog voća koje se upotrebljava za proizvodnju alkoholnih destilata uključujući etilni alkohol poljoprivrednog podrijetla

9.  Celer i njegovi proizvodi

10. Gorušica i proizvodi od gorušice

11. Sjeme sezama i proizvodi od sezama

12. Sumporni dioksid i sulfiti pri koncentracijama većim od 10mg/kg ili 10 mg/L kao ukupni SO2

13. Lupina i proizvodi od lupine

14 .Mekušci i proizvodi od mekušaca