Alergeni u hrani
Alergija na hranu je pojačani imunološki odgovor na prehrambene bjelančevine. Alergiju na hranu bi trebalo razlikovati od neimunološke reakcije na hranu (npr. nepodnošenje laktoze, sindrom iritabilnog kolona, infektivni gastroenteritis) i reakcije na aditive (npr. mononatrijev glutaminat, metabisulfit, tartrazin), koji uzrokuju većinu reakcija na hranu.
Simptomi i znakovi ovise o alergenima, mehanizmu i starosti bolesnika.
Mala djeca najčešće imaju atopični dermatitis ili uz to i GI simptome (mučnina, povraćanje, proljevi).
Simptomi alergije na hranu mogu varirati od blagih do teških
Blagi simptomi mogu uključivati:
- Urtikarija (koprivnjača) – uzdignute, crvene mrlje na koži koje jako svrbe
- Crvena ili natečena koža
- Svrbež, suzenje ili natečene oči
- Curenje nosa ili kihanje
Teški simptomi nazivaju se i “anafilaksija”. Oni mogu uključivati:
- Oticanje grla
- Šištanje, jako kašljanje ili problemi s disanjem
- Povraćanje ili proljev
- Osjećaj vrtoglavice ili nesvjestice
- Smrt
Anafilaktički šok je najteži oblik alergijske reakcije. Vrlo brzo se razvija, uzrokuje pad krvnog tlaka i suženje dišnih puteva. Može doći do otečenosti jezika i grla.
Anafilaktički šok je opasan po život te je važno pravodobno pozvati hitnu medicinsku pomoć i pravilno primijeniti postupke prve pomoći.
Sukladno Zakonu o informiranju potrošača o hrani NN 56/13, 14/14, 56/16, 32/19 i Uredbe EU 1169/2011 o informiranju potrošača o hrani u nastavku je popis tvari i proizvoda u hrani koji uzrokuju alergije ili netolerancije:
1. Žitarice koje sadrže gluten ( pšenica, raž, ječam, pir)
2. Rakovi i proizvodi od rakova
3. Jaja i proizvodi od jaja
4. Riba i riblji proizvodi
5. Kikiriki i proizvodi od kikirikija
6. Zrna soje i proizvodi od soje
7. Mlijeko i mliječni proizvodi
8. Orašasto voće ( bademi, lješnjaci, orasi, indijski oraščići, pekan orasi, brazilski orasi, pistacije, makadamije ) osim orašastog voća koje se upotrebljava za proizvodnju alkoholnih destilata uključujući etilni alkohol poljoprivrednog podrijetla
9. Celer i njegovi proizvodi
10. Gorušica i proizvodi od gorušice
11. Sjeme sezama i proizvodi od sezama
12. Sumporni dioksid i sulfiti pri koncentracijama većim od 10mg/kg ili 10 mg/L kao ukupni SO2
13. Lupina i proizvodi od lupine
14 .Mekušci i proizvodi od mekušaca