Djeca Dječjeg vrtića Petrinjčica posjetila Petrinjsku kuću zdravlja

U povodu Svjetskog dana oralnog zdravlja u Petrinjskoj kući zdravlja održana je edukacija o očuvanju zdravlja zuba namjenjena djeci predškolske dobi. Radionicu su organizirale:  prim. Marina Kovač, dr.med., koordinatorica zdravstvenih projekata u Gradu Petrinji ; stomatologinja Petra Nol, doktorica dentalne medicine i Učilište „Ambitio“ iz Zagreba.

Na ovu, veoma vrijednu edukaciju o zdravlju i pravilnom pranju zubi, odazvale su se tri predškolske odgojne skupine Dječjeg vrtića Petrinjčica sa svojim odgojiteljicama, ravnateljicom, pedagoginjom i zdravstvenom voditeljicom.

Činjenica je da  živimo u zemlji u kojoj kultura njege zubi i briga o oralnom zdravlju ne zadovoljava, upravo stoga treba učiti djecu najmlađe dobi da je briga o zubima jako važna, jer navike koje usvoje u ranom djetinjstvu, pratit će ih kroz cijeli život.

Nutricionistički klub Petrinjske kuće zdravlja je pripremio i za djecu složio stol sa zdravim poslasticama bez šećera kao što su lolipopi i muffini.

„Pokušali smo složiti recepture bez šećera, pa tako imamo lollipope bez šećera i muffine bez šećera. Na neki način to je i apel roditeljima, a odmah ću naglasiti kako sve recepture za današnje slastice bez šećera mogu naći na humanika.wiksite.com tako da ih mogu probati i sami napraviti. Inače, dječica su za ručak odnijela svatko po jedan poklon tih slatkiša bez šećera, koji će čuvati njihove zube“, rekla je Marina Kušan Hadžić, predsjednica Udruge Humanika..

Nakon što su naučili kako se pravilno četkaju zubi, predškolci su se veselo vratili u vrtić sa paketićima slatkiša bez šećera i novim četkicama koje im je tom prilikom darovalo Učilište „Ambitio“.

Vjerujemo da će djeca zapamtiti najvažniju lekciju – da je zdravlje zubi jako važno i da se moraju svakodnevno brinuti o njima.

Tekst: Gordana Pećirko, odgojitelj savjetnik

Fotografije:  Vukša Višnja, pedagog

                    :  Ivana Ćuk, zdravstvena voditeljica

                    :  Gordana Pećirko, odgojitelj savjetnik

                    : Portal 53