Djeca i mladi – Mirotvorci budućnosti

 

Petrinja; 18.01.2018.g.

Povodom Dana mirovnih inicijativa Grad Petrinja je i ove godine organizirao tribinu pod nazivom Djeca i mladi – Mirotvorci budućnosti. Moderator tribine bio je voditelj Savjetovališta za djecu, adolescente i obitelj Armin Hadžić. Dan mirovnih inicijativa se obilježava kontinuirano od 2014.

Petrinja je na Gradskom vijeću 2013. godine donijela odluku da se 18. siječnja u Petrinji proglasi danom mirovnih inicijativa. Ovo je peta godina kako se obilježava Dan mirovnih inicijativa u Petrinji. I već pomalo prerasta u jednu tradiciju, gdje djeca i mladi obilježavaju taj dan na svoj način – šireći mirovne poruke, mir, ljubav, toleranciju i sreću.

Koji je značaj tribine za naš grad pojasnio nam je Armin Hadžić: „I ono što je interesantno naglasiti je da je uz Grad Zagreb, Petrinja jedini koji tim kontinuitetom obilježava taj dan. I kao što znamo Grad Petrinja je grad koji intenzivno promiče rad s djecom. Zato smo krajem 2017. godine dobili svečanu povelju Grad prijatelj djece. Na tome nastavljamo, gradimo mir, gradimo nenasilje. Škola nenasilja je u Petrinji već 10 godina. Gradimo mirotvorstvo i okrećemo se djeci. Zato je ove godine tema ‘Djeca i mladi, mirotvorci budućnosti’.“

U tribinu su bila uključena i djeca iz Dječjeg vrtića Petrinjčica. Odgojna skupina Kockice, pod vodstvom odgojiteljica Štefice Roksa i Marine Preradović Kosak, je izvela recitaciju „Želim da sva djeca budu sretna“, te plesnu točku „Budi sretan svaki dan“.
U prostorijama POU Hrvatski dom Petrinja tom prigodom je pripremljena i postavljena likovna izložba dječjih radova odgojne skupine ” Kockice”.

[photo_gallery_wp id=”21″]

Tekst: Marina Preradović Kosak

Fotografije ; Marina Preradović Kosak, odgojitelj

Štefica Roksa, odgojitelj

Višnja Vukša, pedagoginja

PS portal