Djeca vrtića Petrinjčica obilježila međunarodni dan mira

PETRINJA – Škola nenasilja Savjetovališta za djecu, adolescente i obitelj pri POU „Hrvatski dom“ Petrinja   organizirala je dvodnevno obilježavanje Međunarodnog dana mira. Ovogodišnji Međunarodni dan mira obilježen je na temu „Pravo na mir“.

Kod „Stabla mira“, posađenog ispred Hrvatskog doma 2011. godine, svijeće mira zapalili su učenici Srednje škole Petrinja – članovi GLOBE grupe, a nakon njih u program su se uključili učenici petrinjskih osnovnih škola i djeca Dječjeg vrtića „Petrinjčica“.

Dječji vrtić „Petrinjčica“ dugi niz godina surađuje sa Savjetovalištem za djecu, adolescente i obitelj Hrvatskog doma u obilježavanju Dana mira. Ove godine vrtić su predstavile dvije odgojne skupine – „Zmajići“sa odgojiteljicama Ivankom Licitar i Branislavom Butina i “Suncokreti” sa odgojiteljicama Marijom Pavelić Tintor i Gordanom Pećirko.

Zmajići“ su donijeli već napravljene lijepe poruke mira, svoje vizuale koje su djeca čitala i stavljala ih na „Stablo mira“.

„Suncokreti“ su za tu prigodu sa svojim roditeljima izradili “Kućice mira”, od kojih su ispod stabla sagradili “Grad mira i sreće”. Nakon toga se pridružila i skupina djece s teškoćama u razvoju iz Osnovne škole Dragutina Tadijanovića sa njihovim edukatoricama, učiteljicama. Oni su radili „otisak mira“ svojim dlanovima, nakon čega su svi zajedno zapalili svijeće mira oko „Stabla mira“.

„Dječji vrtić već tradicionalno od 2011. sudjeluje u ovim aktivnostima, još od sadnje „Stabla“, pa smo vrlo ponosni što je toliko godina već iza nas i da smo mi u tim aktivnostima uvijek prisutni.”-  podsjetila je njihova pedagoginja Višnja Vukša.

 

„Uz likovne radionice, paljenje svijeća mira i uz prigodne govore, na djeci primjeren način, upoznajući se s onim što je za njih mir, što je za njih nenasilje, opet smo vrlo aktivno obilježili Međunarodni dan mira i postali dio te jedne međunarodne zajednice koja gradi lokalni i globalni svijet mira, svijet nenasilja, razumijevanja i tolerancije“, rekao je psiholog Armin Hadžić, voditelj Savjetovališta za djecu, adolescente i obitelj.

Na kraju je još jednom zahvalio svima koji su sudjelovali u obilježavanju ovog, u današnje vrijeme itekako značajnog datuma.

 

Tekst: Gordana Pećirko, odgojiteljica savjetnica

Fotografije: Marina Preradović Kosak, Portal 53

[photo_gallery_wp id=”33″]