Edukativni susret „Krećemo u školu“

 

PETRINJA – U Dječjem vrtiću Petrinjčica, objektu Slap, odgojnoj skupini Kockice, održana je edukativna radionica „Krećemo u školu“ koju je vodila dr. sc. Daša Poredoš Lavor iz Građanske inicijative „Moj grad Sisak“ i vanjska suradnica Policijske uprave sisačko-moslavačke, a  u kojoj su sudjelovali i djelatnici Policijske postaje Petrinja Goran Pejnović i Miroslav Vuković.

Susret je bio dio projekta „NNNI – Nasilje nije naš izbor“  kojeg provodi Građanska inicijativa „Moj grad Sisak“ zajedno s partnerima i suradnicima u lokalnoj zajednici koji je usmjeren na prevenciju nasilja nad i među djecom.

Kako su polaznici odgojne skupine Kockice predškolci, odgajateljice Marina Preradović Kosak i Štefica Roksa odlučile su za roditelje organizirati edukativni susret u kojem će roditelji dobiti informacije sveobuhvatne zaštite i sigurnosti budućih školaraca – od one emotivne u smislu pripreme za školu do sigurnog kretanja i sudjelovanja djece u prometu.

Roditelji su bili vrlo aktivni, postavljali razna pitanja vezana za sigurnost cestovnog prometa u Petrinji, poštivanja prometnih propisa, nepropisnog parkiranja, uporabe dječjih sjedalica i sl., a dobili su i razne informativne brošure koje se odnose na vrstu i kvalitetu dječjih sjedalica za automobile i prevenciju vršnjačkog nasilja.

Na ovom edukativnom susretu dr. sc. Daša Poredoš Lavor, voditeljica projekta „NNNI – Nasilje nije naš izbor“ govorila je o osobitostima školske torbe koje je optimalna za prvašiće, važnosti spavanja, sna i kvalitetnih obroka, prvim danima u školskim klupama, učenju i razvoju socijalnih vještina u djece, odnosu s vršnjacima, postavljanju odgojnih granica, odnosu roditelja i učitelja i sl.

Početkom travnja sličan edukativni susret održat će se i u Narodnoj knjižnici i čitaonici u Lekeniku.

Projekt NNNI – Nasilje nije naš izbor financiran je sredstvima Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, a sufinanciran sredstvima grada Siska. Nositelj aktivnosti je Građanska inicijativa „Moj grad Sisak“, partneri na projektu su Grad Sisak, Općina Majur, Općina Lekenik, Narodna knjižnica i čitaonica Ivo Kozarčanin Hrvatska Dubica, a suradnik je Narodna knjižnica i čitaonica Vlado Gotovac Sisak. Projekt će se provoditi tijekom školske/pedagoške godine 2017/18.

Tekst: Mario Gršić, Portal 53

Fotografije : Daša Poredoš lavor, dr.sc

Marina Preradović Kosak, odgojitelj

[photo_gallery_wp id=”26″]