Kornjačice aktivno vježbale s trenericom gimnastike

Trenerica Gimnastičkog kluba Petrinja, Gordana Jambrović Žugaj, u petak 1.3. 2024. godine, stigla je u goste u skupinu Kornjačice, u objektu Slap. Naime, djeca ove skupine zajedno sa svojim odgojiteljicama rade na projektu Pokret kao izvor spoznaje. U sklopu tog projekta svakodnevno vježbaju, jer su odgojiteljice  svjesne činjenice da u današnje vrijeme prevladava sjedilački način života, a da je kretanje primarna biološka potreba te je od iznimne važnosti za cjelokupan razvoj djeteta. Zato su odgojiteljice Anabela Kunert i Maja Latin, podržale spontani interes djece starije jasličke dobi za tjelesnim kretanjem, pa već drugu godinu potiču i osmišljavaju raznovrsne aktivnosti kako bi male Kornjačice postale motorički spretnije, a ujedno napredovale i na ostalim područjima razvoja.

Kako su pokret i kretanje jako bitni, osim svakodnevnog vježbanja od početka veljače, svakog petka Kornjačice imaju Sportski dan, kako bi postale snažnije, brže, spretnije i zdravije,  istovremeno usvajajući zdrav stil života. Roditelji podržavaju nastojanja odgojiteljica, pa petkom odijevaju djecu u sportsku odjeću, a djeca u holu vrtića izvode jednostavne vježbe razgibavanja i istezanja uz imitacije, te svladavaju različite poligone prepreka. I trenerica gimnastičkog kluba Petrinja podržala je inicijativu odgojiteljica i odazvala se njihovom pozivu da dođe vježbati s Kornjačicama. Djeca su trenericu Gordanu srdačno dočekala pokazujući joj kako imaju snažne mišiće. Na holu je trenerica pripremila različite vježbice za razgibavanje i poligon prepreka, koji su Kornjačice bez problema svladale.

Najveselije je bilo kad su se vježbale palačinke na strunjači. Djeca su ležala na strunjači, a uz pomoć trenerice valjala  su se kao palačinke. Na švedskim ljestvama hodala su po prvoj pritki, te održavala ravnotežu hodajući po povišenju valovite ceste. Kornjačice su trenericu Gordanu naučile svoju pjesmicu uz pokret Kornjačice smo male mi, uz koju usvajaju naviku važnosti svakodnevnog vježbanja, i uz koju jačaju grupnu povezanost. Za kraj vježbanja pokazali su svojoj gošći kako znaju snažno grliti, uručili su joj zahvalnicu, a oko vrata su joj objesili medalju, te se dogovorili da će kad još malo narastu, doći u posjet Gimnastičkom klubu. Dotad će i dalje ustrajno vježbati, njegovati zdrave navike i sportski duh.

Članak pripremile Maja Latin i Anabela Kunert.