Lončarska radionica ususret 4. FLIK-u

U ponedjeljak, 13. svibnja 2024. godine, u objektu Sunce je održana zanimljiva radionica s glinom u suradnji s Lončarstvom Sunflower, gdje su mališani iz skupine Balončići sa svojim odgajateljicama Romanom Roksa i Ivanom Kadečka te mališani iz skupine Točkica sa svojim odgajateljicama Marijom Ćulibrk i Vlastom Dadić upregnuli svoje prstiće i krenuli u stvaralaštvo koje već godinama usavršavamo u vrtiću.

Ova radionica je uvod u 4. Festival lončarstva i keramike koji se održava ovoga vikenda, 18. i 19. lipnja 2024. godine u Petrinji, a okuplja ljubitelje ovog tradicionalnog zanata iz cijele Hrvatske. Lana Valent iz Sunflowera nam je ispričala sve što zna petrinjskoj lončarskoj tradiciji te o simbolu našega grada, petrinjskoj stucki. A kasnije smo se okušali u izradi žabica s otiskom logotipa FLIK-a koje mogu poslužiti da, poput žabica, skakuću po površini vode. Ruke smo zaprljali, glinu oblikovali i otiske otisnuli na naše žabice te ih predali nazad u Sunflower kako bi se žabice ispekle i bile spremne nas na FLIK-u gdje ćemo ih moći pokupiti i, po želji, ili baciti u vodu da veselo skakući po njoj, ili sačuvati kao suvenir i podsjetnik na svoje prve lončarske korake.

Ravnateljica Jasna Mikulić i pedagoginja Višnja Vukša pozdravile su sve prisutne i zahvalile se Lončarstvu Sunflower i Lani Valent, kao i Kristini Suppe, direktorici Turističke zajednice Grada Petrinje na lijepoj i dugogodišnjoj suradnji s vrtićem u okviru FLIK-a te se nadamo da će se ona nastaviti kako bismo našoj djeci mogli što bolje približiti ovu predivnu petrinjsku tradiciju.