Moje ime

MOJE IME…

 

Draga djeco,

danas ćemo izraditi gusjenice s imenima. Teta Sanja i teta Jadranka su za vas pripremile gusjenice sa svojim imenima. Koliko slova ima ime SANJA? Koliko kružića treba teti Sanji da bi napisala svako slovo svog imena u jedan kružić? Koliko treba teti Jadranki za njeno ime?

Pogledajte – gusjenica tete Sanje ima 4 kružića i četiri slova – S – A – NJ – A.

Gusjenica tete Jadranke ima 8 kružića s 8 slova – J – A – D – R – A – N – K – A.

Ova slika ima prazan alt atribut ; naziv datoteke je IMG-20200521-WA0000-1500x844.jpg

Koja gusjenica ima više slova? Koja je gusjenica duža?

Tako je, gusjenica tete Jadranke ima više slova i duža je nego gusjenica tete Sanje.

Sada i vi možete izraditi svoje gusjenice – nacrtajte ih ili izrežite kružiće od papira. Izbrojte slova svoga imena da znate koliko vam kružića treba. Upišite slova svog imena u kružiće. Ne zaboravite na jedan kružić za glavu gusjenice! Imaju li vaše gusjenice više ili manje slova nego ove koje su napravile vaše tete? Usporedite! 

 

Naši predškolci Patrik i Kristijan izradili su gusjenice sa svojim imenima. Patrik je izrezao kružiće od papira za svoju gusjenicu, dok je Kristijan nacrtao i obojao sve kružiće. Još su i sami upisali sva slova svojih imena. Jako su se potrudili i nastale su ove prekrasne gusjenice! Kristijan je usporedio svoju gusjenicu s gusjenicama tete Sanje i tete Jadranke i zaključio je sam da je duža i od jedne i od druge, a rekao je da je duža i od gusjenica svih prijatelja iz male škole iz njegove grupe. Kristijan stvarno ima jako dugo ime, s puno slova. Probajte prebrojati koliko!

Ova slika ima prazan alt atribut ; naziv datoteke je 20200524_105721-3-1365x1024.jpg

Ova slika ima prazan alt atribut ; naziv datoteke je IMG_20200522_114308-1-1365x1024.jpg

 

Važno roditeljima

Kroz ovu jednostavnu aktivnost kod djece se potiče razvoj brojnih vještina važnih za spremnost za školu. Djeca vježbaju grafomotriku pisanjem imena i crtanjem krugova, finu motoriku ruke rezanjem krugova škarama te razvijaju predmatematičke vještine usvajanjem pojma broja i količine kroz prebrojavanje i usporedbom količina i dužina. Dovršavanje aktivnosti zahtijeva ustrajnost i koncentraciju. A sve to kroz igru i zabavu!

Pošaljite nam gusjenice koje su izradila djeca da ih i mi vidimo (na mail dvpetrinjcica.psiholog@gmail.com)! 🙂