Održan Međunarodni znanstveno-stručni skup: Sadašnjost za budućnost odgoja i obrazovanja – mogućnosti i izazovi

 

Sisak je bio domaćin  Međunarodnog znanstveno-stručnog skupa Sadašnjost za budućnost odgoja i obrazovanja – mogućnosti i izazovi koji je održan 20. i 21.04.2017. u hotelu Panonija. Organizatori skupa bili su DV Sisak Stari i Učiteljski fakultet Sveučilišta u Zagrebu.  Skupu je nazočilo preko 300 sudionika, odgojitelja, učitelja, stručnih suradnika, profesora s Učiteljskog fakulteta u Zagrebu, Rijeci i Ljubljani , te s Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, kao i drugi uvaženi gosti. Nakon otvaranja skupa i pozdravnih govora svi prisutni mogli su upijati suvremene spoznaje slušajući plenarna predavanja  poznatih pedagoških stručnjaka: prof.dr.sc. Milene Valenčič Zuljan – Izazovi profesionalnog razvoja odgajatelja na putu od početnika do eksperta; izv.prof.dr.sc. Mirjane Šagud – pozicioniranje suvremenog odgojitelja u pedagogijskoj teoriji i praksi; izv.prof.dr.sc Anke Jurčević Lozančić – Socijalne kompetencije u ranom djetinjstvu – primjenjujemo li suvremene spoznaje? I izv.prof.dr.sc. Lidije Vujičić – Inicijalno obrazovanje studenata u kontekstu novog pristupa istraživanju kulture odgojno-obrazovne ustanove.

   

Kao aktivni izlagači svoje radove predstavilo je i stotinjak sudionika , a među njima bila je Anabela Kunert, odgojiteljica DV Petrinjčica, Petrinja. Uz svoju ravnateljicu, Natašu Vidović, kao moralnu potporu, predstavila je stručni rad na temu: Pedagoške implikacije promjena u suvremenoj obitelji u kontekstu aktualnih društvenih promjena.

Vjerujemo da su svi sudionici ovog skupa svjesni da je biti odgojitelj i učitelj velika  privilegija, ali i odgovornost. Njihov je zadatak svakodnevno dosljedno prenositi prave ljudske vrijednosti  našoj djeci da bi izgradili temelje za sigurnu i sretnu budućnost. Stoga su sudionici međunarodnog znanstveno-stručnog skupa u Sisku imali priliku međusobno osnaživati osobni stručni rast i razvoj, te razvijati svoje kompetencije slušajući brojna stručna izlaganja svojih kolega.