Oslikan zid krasi dvorište Dječjeg vrtića Petrinjčica

 

U dvorištu, objekta Slap, Dječjeg vrtića Petrinjčica, u pozadini prometnog poligona nalazi se zid dug 13 metara. Nakon što je prometni poligon obnovljen zahvaljujući donaciji RTL Pomaže djeci, zid u njegovoj pozadini, ostao je star i derutan. Stoga su odgojiteljice, Anabela Kunert i Maja Latin koje su svojevremeno i potaknule obnovu poligona, uvidjele potrebu da iz sigurnosnih i estetskih razloga uljepšaju dječje okruženje. U njihovim nastojanjima pripomogli su mnogi. Kako je prije oslikavanja zid trebalo građevinski pripremiti, svojim donacijama spremno su priskočili JUB i Belona. Donacije dobivene prodajom starog papira utrošene su za izvođenje radova. Za oslikavanje zida bile su potrebne boje, a njih je donirala tvrtka Akzo Nobel Boje Hrvatska d.o.o… Zasluge za uljepšavanje zida pripadaju poznatom petrinjskom slikaru Zvonimiru Martinoviću i Ani Lipovac. Oni su otac i kćer, odnosno djed i majka, dvojice dječaka koji polaze petrinjski vrtić. Danijel i Kristian, osobito su ponosni što su upravo njihova majka i djed uljepšali vrtićko dvorište njima i njihovim prijateljima. Ovaj  slikarski dvojac  je nesebično tri tjedna dolazio u vrtić,  pažljivo ocrtavao, a potom i oslikavao nacrtane likove Hlapića, Gite, prometnih znakova. Baš zato što se zid nalazi u pozadini poligona, rodila se ideja da zid bude oslikan u prometnom stilu. No, da bi slika dobila autentičnost, na njezinom središnjem dijelu nalazi se  Sv. Lovro i paviljon u gradskom parku.

Još jednom djeca skupine Loptice uvjerila su mnoge da su uz roditelje i djedovi vrlo dragocjeni. Za trud koji su mama Ana i djed Zvonimir,  uložili u oslikavanje zida, Loptice su im uručile zahvalnice za uključivanje u projekt Dragocjeni djedovi i bake. U znak zahvale za ovu hvalevrijednu akciju, ravnateljica Nataša Vidović,  također  je uručila zahvalnice. Odgojiteljice zahvaljuju svima koji su omogućili da zid dobije nov izgled i na taj način im pomogli u namjeri da djeci uljepšaju okoliš.

Nadalje, zahvaljuju svima koji donose stari papir u kontejner u vrtićkom dvorištu. Na taj način obnova zida, dijelom je i  njihova  zasluga. Također, od jeseni djeca će na poligonu provozati nove bicikle i tricikle, koji će se kupiti od novca dobivenog prodajom starog  papira. S obzirom da vozila na poligonu koriste djeca svih skupina i polaznici programa predškole, svakodnevnom upotrebom postojeća  su dotrajala, te je potrebno obnoviti „vozni park“. Upoznat s činjenicom da je sakupljenih pet kontejnera starog papira dostatno za kupnju jednog bicikla, Eko-kum  vrtića, Ljekarna Crnković odlučila je sufinancirati obnovu vozila. Stoga iz vrtića i njima upućuju zahvalu, kao i Primat papiru koji brine o zbrinjavanju starog papira. Uz zajednička nastojanja mnogih koji su pokazali dobru volju, igra na prometnom poligonu bit će sadržajnija, a oslikani zid potaknuti će djecu na upoznavanje pravila ponašanja u prometu i njihovo poštivanje.