Povodom Međunarodnog dana bez batina kod Suncokreta organizirana razgovaraonica

PETRINJA – Građanska inicijativa „Moj grad Sisak“, Policijska postaja Petrinja i Dječji vrtić Petrinjčica, odgojna skupina „Suncokreti“, organizirali su povodom nadolazećeg Međunarodnog dana odgoja bez batina, koji se u cijelome svijetu obilježava 30.travnja, edukativnu razgovaraonicu koju su vodili dr.sc.Daša Poredoš Lavor iz Građanske inicijative „Moj grad Sisak“ i vanjska stručna suradnica Policijske uprave sisačko-moslavačke te kontakt policajac prometne policije Policijske postaje Petrinja Goran Pejnović.

Dr.sc.Daša Poredoš Lavor je govorila o roditeljstvu i roditeljskom autoritetu, postavljanju odgojnih granica, otporu u djece, neposlušnosti kao obliku poremećaja u ponašanju s kojim se roditelji najčešće susreću, disciplini, smislenim nagradama i kaznama, kao i neopravdanosti i štetnim posljedicama fizičkog kažnjavanja djece.

„Iz razgovora sa sudionicima bilo je razvidno da roditelji ove odgojne skupine preferiraju razgovor sa svojom djecom koja su u dobi pet do šest godina, da promatraju njihovo ponašanje, da imaju kvalitetnu komunikaciju s odgajateljicama u vrtiću, te da su nadalje spremni usavršavati svoje roditeljske vještine“, rekla je Poredoš Lavor.

Kontakt policajac Goran Pejnović nazočne je više informirao o preventivnim programima koje provode Ministarstvo unutarnjih poslova kao što su „Živim život bez nasilja“ i „Prevencija i alternativa“, informirao o statističkim podacima koji se odnose na vršnjačko nasilje i nasilje u obitelji u kojem su žrtve djeca, pojasnio policijsko postupanje u situacijama kada postoji dojava policiji o nasilju nad djetetom u obitelji, te ukratko prezentirao američka iskustva o povezanosti navika koje se stvaraju u djetinjstvu s posljedičnim razvojem ovisnosti u dobu adolescencije. Na početku susreta roditelje je pozdravila voditeljica ove odgojne skupine odgajateljica savjetnica Gordana Pećirko.

Ovaj susret bio je i dio projekta NNNI – Nasilje nije naš izbor koji je financiran sredstvima Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, a sufinanciran sredstvima Grada Siska. Nositelj aktivnosti je Građanska inicijativa „Moj grad Sisak“, partneri na projektu su Grad Sisak, Općina Lekenik, Općina Majur, Narodna knjižnica i čitaonica Ivo Kozarčanin Hrvatska Dubica, a suradnik je Narodna knjižnica i čitaonica Vlado Gotovac Sisak. Projekt će se provoditi tijekom školske/pedagoške godine 2017/18.

Tekst: Slađana Marković; Portal 53

Fotografije: mr.sc. Daša Poredoš Lavor

[photo_gallery_wp id=”28″]