Priprema za polazak u vrtić

PRIPREMA ZA POLAZAK U VRTIĆ

Odluka o polasku djeteta u vrtić sa sobom donosi i period pripreme za sam polazak. Osim što je polazak u vrtić stresan djetetu, stresan je i roditeljima. To je velika promjena i zahtijeva prilagodbu na novu situaciju i od djeteta i od roditelja. Roditelji često nesvjesno svoje zabrinutosti i nemir prenose djetetu. Zato je priprema važna kako bi i roditelji bili spremni na ono što pri polasku u vrtić slijedi, a i kako bi djetetu olakšali suočavanje s novim izazovima – novim okruženjem, osobama koje o njemu skrbe, vršnjacima.

 

  • POZITIVAN STAV

U periodu pripreme za vrtić važno je stvoriti djetetu pozitivan dojam o vrtiću. Govorite djetetu o njegovu polasku u vrtić – nemojte da mu prvi dan u vrtiću bude potpuno neočekivano iznenađenje. O vrtiću uvijek govorite pozitivno. Pričajte djetetu o novim igračkama koje ga tamo čekaju, odgojiteljicama koje će o njemu brinuti, prijateljima koje će u vrtiću upoznati… Pokušajte vlastite brige i strahove ne prenijeti na dijete, jer djeca lako sama osjete roditeljsku nesigurnost.

  • (NE)POZNATO OKRUŽENJE

S djetetom prošetajte do vrtića putem koji će biti dio Vaše uobičajene rutine odlaska u vrtić jednom kad krene. Neka vidi zgradu vrtića, igralište na kojem se igraju djeca, neka već bude upoznato s okruženjem u kojem će uskoro provoditi mnogo vremena.

  • RASTANAK OD RODITELJA

Dijete pripremajte na situacije rastanka i kraće odvojenosti od roditelja. Iskoristite slične situacije u kojima ostaje na čuvanju kod baka, prijatelja ili u okruženju djece, primjerice u igraonicama. Uvijek se djetetu javite kada odlazite – nemojte odlaziti poskrivećki. Djetetu, ako to može razumjeti, u njemu jasnim terminima recite kada ćete se vratiti, primjerice „vratit ću se kada se probudiš“.

  • PRIPREMA OPREME

Neka priprema opreme za vrtić bude zajednička aktivnost kroz koju ćete s veseljem pripremati dijete za vrtić – dijete si može odabrati ruksak ili papuče za vrtić. Na vrijeme pripremite sve što je potrebno – bočicu, dodatnu dudu, vlažne maramice i pelene, kremu, rezervnu odjeću, skafander za hladnije dane, gumene čizme…

  • DNEVNI RITAM

Pokušajte u svom domu stvoriti dnevni ritam usklađen s vrtićkim, jer će to značajno olakšati djetetovu prilagodbu na vrtić. Vrijeme spavanja, hranjenja, izlaska na zrak neka budu i u Vašem domu jedna ustaljena rutina koja djetetu pruža osjećaj stabilnosti i sigurnosti. Potičite dijete na samostalnost u skladu s njegovom dobi i sposobnostima kako bi u vrtiću bilo sigurnije u upuštanje u svakodnevne aktivnosti, primjerice hranjenje.

  • PERIOD PRILAGODBE

Na vrijeme planirajte dovoljno vremena za prve dane prilagodbe – odvojite dva tjedna za postupnu prilagodbu – najprije za kraći boravak s djetetom u skupini, a zatim i za ranije dolažanje po dijete  nakon kraćih boravaka u skupini koji će se s vremenom postupno produžavati.

  • STABILNOST JEDNAKO SIGURNOST

Neka period prije samog polaska u vrtiću djetetu bude stabilan i bez većih promjena, koliko je to moguće. Primjerice, izbjegavajte odvikavanje od pelena ili dude u vremenu pred sam polazak u vrtić. Djetetu je to velika promjena sama po sebi te treba izbjeći dodatne stresove.