Razgovaraonica o ulozi djeda i bake u životu djece

 

Na poziv odgajateljica Anabele Kunert i Maje Latin iz odgojne skupine „Loptice“ Dječjeg vrtića Petrinjčica, aktivistice Građanske inicijative „Moj grad Sisak“ održale su razgovaraonicu za roditelje malih šestogodišnjaka s temom „Uloga djeda i bake u životu djece-dragocjeni djede i bake“. Na razgovaraonici koju je vodila dr.sc.Daša Poredoš Lavor bilo je riječi o tome kako djed i baka mogu pomoći mladim roditeljima, o emocionalnoj povezanosti djece s djecom i bakom, o svevremenskom pitanju tko odgaja djecu:roditelji ili djed i baka, o tome koja je životna dob djeteta idealna za druženje s bakama i djedama, kao i najčešćim odgojnim pogreškama djeda i bake.

„Mnoge majke svojih odraslih kćeri jedva čekaju da postanu bake. Zato često ispituju kada će doći unučići, a kada dođu, sreća i ponos su neopisivi, jer na taj način majke dobivaju svojevrsnu potvrdu da su dobro djelovale na odrastanje svoje kćeri, da su emotivno spremne i same biti majke. Emocionalna privrženost djece prema bakama i djedama druga  je po redu – najsnažnija i najintenzivnija emocionalna veza koju djeca razvijaju nakon one prema roditeljima“, pojasnila je na susretu dr. sc. Daša Poredoš Lavor i dodaje kako su današnje moderne male dvogeneracijske obitelji, nažalost, zakinute za čari odrastanja uz znanje, mudrost, toplinu i iskustvo djeda i bake. Roditelji su ti koji odgajaju dijete, a djed i baka su tu negdje sa strane i uskočiti će i pomoći kada se to od njih zatraži.

Na kraju susreta odgojiteljice Anabela Kunert i Maja Latin voditeljici razgovaraonice Daši Poredoš Lavor darivale su prigodnu zahvalnicu i kreativan uradak koji je rezultat rada aktivnih mališana i marljivih odgojiteljica. Suradnja Dječjeg vrtića Petrinjčica i Građanske inicijative „Moj grad Sisak“ razvijat će se i dalje, na kako saznajemo slijedeće druženje moglo bi biti održano u odgojnoj skupini „Kockice“ na temu Izazovi suvremenog roditeljstva.

Ove projektne aktivnosti dio su projekta „Gi u Gornjoj i Donjoj Posavini“ koje su financirane sredstvima Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku. Nositelj projekta je Građanska inicijativa „Moj grad Sisak“, a partneri su Dom za starije i nemoćne osobe Sisak i ALD Sisak.