SLIKOVNICE

SLIKOVNICE

Osiguravanje poticajnog okruženja u kojem je dijete okruženo dječjim knjigama, u kojem se redovito čita i u kojem mu je roditelj primjer za stvaranje navike druženja s knjigama izrazito je važno za razvoj predčitalačkih i predpisalačkih vještina. Kroz druženje s knjigom dijete uči kako se knjiga drži, da tekst ide s lijeva na desno, odozgo nadolje, kako se okreću listovi, upoznaje slova… O važnosti čitanja s djecom od najranije dobi i tome kako čitati pročitajte na stranici kampanje Čitaj mi!

Pročitajte koje dječje slikovnice preporučuju knjižničari. Donosimo i nekoliko naših prijedloga slikovnica u digitalnom obliku, koje su lako dostupne jednim klikom na sličicu pokraj njihova kratkog opisa. 

Priča Riba duginih boja - YouTube

 

Svjetski poznata slikovnica Marcusa Pfistera i klasik među slikovnicama, Riba duginih boja, u interpretaciji naše odgojiteljice. Priča je to o zajedništvu i dijeljenju, vješto upletena u dogodovštine iz morskih dubina.

 

 

Vrlo Gladna Gusjenica - hrvatski jezik - YouTube

 

Vrlo gladna gusjenica – najpoznatija priča velikog pisca dječjih priča Erica Carlea. Prevedena je čak na 55 jezika i od 1969. kada je objavljena, prodana je u više od 12 milijuna primjeraka.

 

 

Ježeva Kućica (Slike sa tekstom) - YouTube

 

Djeci omiljena slikovnica Branka Ćopića u obliku audio priče, koju možete i zajednički “listati i čitati”, jer video sadrži cijeli tekst slikovnice.

 

 

Ovdjezemska- vježba opuštanja za djecu - YouTube

 

Ovjdezemska – priča za opuštanje za djecu. Ovdjezemska je jedna čarobna zemlja u koju možeš stići svojim udahom i izdahom. Tamo su moguće najveće čarolije. Jednorog Zem te već čeka da zajedno krenete u jednu avanturu Ovdjezemskom.

 

 

JEDNOM KAD SVE OVO ZAVRŠI... - YouTube

Odgojiteljice Dječjeg vrtića Različak podijelile su svoju autorsku video slikovnicu Jednom kad sve ovo završi… Priča je to o djevojčici koja živi u sadašnjosti, a okreće se budućnosti. Dok radi sve ono što se u ovoj situaciji izolacije od nje očekuje, mašta o svim predivinim stvarima koje voli i koje je čine sretnom, a koje će moći (ponovno) raditi jednom kad se život vrati u normalu. Ostale slikovnice kojima djeci možete pomoći objasnitit koronavirus i novonastalu situaciju možete pronaći ovdje!

 

GDJE SU NESTALE SVE RIBE? (Zapeli zajedno) by - Flipsnack

 

Prema riječima autorice, Gdje su nestale sve ribe? priča je o prirodi i ljepoti prevladavanja međusobnih neslaganja, o tome da kada u životu želimo prave stvari, ostaje dovoljno prostora za sve na svijetu.

 

 

Tvornica snova - personalizirane priče i bajke za djecu

 

Bursnul i Paskualina je priča o dvoje međusobno vrlo različitih, ali bliskih prijatelja koji uspijevaju prevladavati sukob. 

 

 

 

Dora i naočale - Ivona Brezinova

 

 

Dora i naočale – priča o različitosti među ljudima kao bogatstvu koje nas sve čini posebnima.

 

 

Naranče za sve

 

 

Naranče za sve – priča o ljepoti međusobnog dijeljenja.

 

 

Prva hrvatska slikovnica o medijskoj pismenosti za najmlađe ...

 

Slikovnica o medijimamedijska pismenost za najmlađe slikovnica je sa svrhom pružiti najmlađoj djeci priliku za razumijevanje medija kroz jednu od prvih lekcija medijske pismenosti, onu o razlici između svijeta medija i stvarnog svijeta.

 

ZAŠTO NEKI IMAJU VIŠE A NEKI MANJE?? (Zapeli zajedno) by - Flipsnack

 

Prema riječima autorice, Zašto neki imaju više, a neki manje? je priča o tome kako često u životu nailazimo na ljude koji imaju više od nas, ali isto tako i na ljude koji imaju manje od nas, i kako to nije nešto što treba definirati naše međusobne odnose. Jer, kako nas život puno puta nauči i podsjeti, odnose definiraju puno bitnije i dublje stvari.

 

Online slikovnica koja će djeci objasniti situaciju s koronom | 24sata

 

Nova u razredu – još jedna slikovnica Ide Marinić koja je s nama već nesebično podijelila već nekoliko svojih sjajnih slikovnica (Zapeli zajedno). Kako djetetu olakšati ovakvu i slične stvarne životne situacije, pročitajte u ovoj divnoj slikovnici zajedno s djecom.

 

Moj braco odrasta (Zapeli zajedno) | FlipHTML5

 

Moj braco odrasta još jedna slikovnica Ide Marinić koja je s nama već nesebično podijelila već nekoliko slikovnica (Zapeli zajedno). Prema riječima autorice, radi se o slikovnicama koje ponajviše žele pomoći djetetu na putu da postane odraslo ljudsko biće koje će znati kako izgraditi tople, sigurne i podupiruće opdnose sa svojim bližnjima i cijelim svijetom.