Sovice i origami

SOVICE I ORIGAMI

 

Djeca iz odgojno-obrazovne skupine Sovice, uz podršku svojih odgojiteljica Helene Ilijević i Vesne Brebrić, upustila su se u projekt izrade origamija. Uđite u svijet origamija i zaokupite se ovom zabavnom aktivnošću zajedno s našim Sovicama.

 

Kako je sve počelo?

Jednog hladnog dana mjeseca studenog 2019. godine, Andrija je u vrtić došao poprilično uzbuđen. Ubrzo nam je otkrio razlog svoje uznemirenosti. „Jučer sam s tatom radio origami Šurikena! Hoćete da vam pokažem kako se to radi?”, uzbuđenim je glasom govorio, a dječaci su se odmah zainteresirali. Počeli su ga ispitivati što, kako i zašto, a Andrija je sav važan opisivao druženje s tatom. Potom je uzeo 2 papira te vješto, precizno i strpljivo izradio šuriken, okružen prijateljima koji su ga u čudu promatrali. Svaki put kada bi presavijao papir po zapamćenoj shemi, pažljivo je zaglađivao rubove pazeći pri tom da mu se oni precizno poklapaju te je nekoliko puta noktićem i odmjerenim pritiskom jagodica prelazio preko svake ivice papira.

 
Što je origami?

„Kada kažemo ORIGAMI, ljudi zamisle ptice, žabe ili avione napravljene od presavijanog papira i misle da je to zabavna vježba za djecu. Origami je puno više od toga. Tom vještinom se bave razne znanosti, matematika i informatika posebno. Ta drevna japanska riječ crta u mislima slike neobično složenih organskih i geometrijskih oblika, aksiome i algoritme, kao i primjenu origamija na životne situacije. Origami se primjenjuje u slaganju sigurnijih zračnih jastuka u automobilima, u slaganju teleskopa u svemiru kojima se promjer kreće od 100 metara na više i u brojnim drugim životnim situacijama.

Origami je stara tradicionalna umjetnost savijanja papira u razne modele, tj. i sam naziv kaže: jap. ori= savijanje i kami= papir. Papir koji se koristi može biti jednobojan ili dvobojan i morao bi biti tanak i žilav da može zadržati postignuti oblik. Origami se koristi u obrazovanju, znanosti i umjetnosti. Inspiracija je modnih i arhitektonskih kreacija. U dječjoj ruci je igračka, u ruci odraslog vitalnost, umjetnost i pješčanik ideja.

Origami ima osobine igre koja je vrlo važna za razvoj djeteta. To je zabavna aktivnost koja prati određena pravila, uključuje emocije, a za djecu je vrlo uzbudljivo iščekivanje nastanka oblika od papira. Origami ujedno razvija motoričke i intelektualne sposobnosti, kreativnost i strpljenje, potiče maštu, razvijanje smisla za estetiku i logično razmišljanje. Cilj je pružiti djeci prigodu za učenje na kreativan način u obliku izvannastavne aktivnosti koja će biti zabavna i neobvezujuća.”

Izvor: http://www.mathos.unios.hr/~mdjumic/uploads/diplomski/TOK02.pdf

 
Vratimo se origamiju Sovica

Od toga dana pa svakoga sljedećeg, provodili smo vrijeme izrađivajući origami figurice. Već nakon nekoliko dana započelo je čarobno vrijeme Adventa, a Andrija nas je ponovo podučio izradi origami djeda Božićnjaka. Sovice su uživale u njegovim instrukcijama i izradile popriličan broj modela kojima smo ukrasili prostor hola našega vrtića. Ponosno smo pokazivali naše uratke svakome tko bi se našao u vrtiću.

Nakon božićnih i novogodišnjih blagdana vrlo se brzo bližilo Valentinovo, a mi smo se opet dosjetili kako ćemo origami, uz nebrojeno drugih aktivnosti uklopiti u taj Dan zaljubljenih. Izradili smo origami kuvertice i srca, a poklonili smo ih nama posebnim osobama.

Da, hm, posebnim… na onaj Valentinski način.
 
Origami nas je potpuno obuzeo

Posjetili smo dječji odjel Gradske knjižnice Petrinja i prikupili mnoštvo origami literature. Nizale su se različite životinjice, cvijeće, rakete, avioni, vjetrenjače, olovke, dijamanti, ispunjavali smo svakome želje, a zadržavali se na onima koje su nam bile najzanimljivije. Djeca su dolazila od kuće donoseći nove izrađene modele s roditeljima i učili nas na koji su to način učinili.

Kutija u koju smo odlagali naše figurice postala je tijesna za sve ono što smo izradili pa smo se dosjetili kako bilo sjajno napraviti izložbu u našemu Gradu. Dogovorili smo se kako ćemo posjetiteljima ponuditi i radionicu izrade origamija, a voditelj te radionice bit će naš Andrija. Planirali smo i posjet Hrvatskom origami društvu i još puno toga.

A onda je došla korona. Naš se svijet u trenu zaustavio. Ničega više nije bilo. Vrtićem je zavladala tišina. Kutija prepuna origamija stajala je pokraj stola teta i tužno čekala nastavak svog životnog puta.

A onda smo se ponovo dosjetili kako ćemo ipak naše snove ostvariti.

I zaista je istina kada kažu da će se to dogoditi samo onda kada nešto zaista želiš svom dubinom svoga srca.

I evo ga, uspjeli smo! Prilagodivši se uvjetima trenutnog načina života s ponosom otvaramo našu virtualnu izložbu origamija.

Svakako popratite i origami radionicu našega voditelja Andrije. Sigurni smo da će vam se svidjeti i svakako nam pošaljite fotografije svojih uradaka koje ste izradili uz pomoć Andrijinih uputa.

Posjet Hrvatskom origami društvu odgodit ćemo za neka bolja vremena.

 

Pogledajte izložbu origamija naših Sovica!

Želimo vam ugodnu zabavu uz Andriju, Sovice, male i velike te njihove odgojiteljice Helenu Ilijević i Vesnu Brebrić!