Spisateljica s Paga posjetila male Loptice

 

Postoji jedno posebno prijateljstvo između Petrinje i Paga koje je započelo prije sedam godina, a traje i danas. U jesen 2011. godine, slikovnice o ribici solinarki i ptičici kulik, povezale su vrtić Petrinjčicu i spisateljicu s Paga, Ljiljanu Festini. Naime, te jeseni tadašnja  generacija djece skupine Medvjedići,  pod vodstvom odgojiteljica Anabele Kunert i Maje Latin,  započela je suradnju s Ljiljanom Festini. Suradnja se nastavila i s drugom generacijom djece okupljenom pod nazivom Loptice. I danas nakon sedam godina, odgojiteljice i spisateljica Festini, njeguju  prijateljstvo. Tako su sadašnje Loptice prvo dobile paket s Paga s novim slikovnicama, a potom je uslijedio i posjet autorice slikovnica, koja je djeci  pričala priče o solinarki i kuliku. Kako se solinarka i kulik lako zavole, tako su ih zavoljele i ove najmanje Loptice jasličke dobi. Spisateljici Festini  govorile su „čitaj kulika“, tražeći  da im iznova priča priče o solinarki i kuliku.

Kao uspomenu na ovaj posjet, Ljiljana je svakom djetetu skupine Loptice poklonila dvije slikovnice. Male Loptice  uručile su Ljiljani svoj mali znak pažnje, buketić cvijeća koji su izradila uz pomoć svojih odgojiteljica. Uz odgojiteljice, pedagoginju Višnju Vukša, i ravnateljica Nataša Vidović, prigodno je zahvalila  Ljiljani Festini za ovaj posjet,  poklon paketom s petrinjskim proizvodima i uspomenama kako bi se dugo sjećala našeg malog grada, velikog srca – naše Petrinje – u koju će se rado vraćati, naglasila je gospođa Festini.  Naime, ovo je Ljiljani već treći posjet našem gradu, a planira ga posjetiti ponovno.

Baš kao što su u slikovnicama solinarka i kulik dva prijatelja najveća, tako su i Pag i Petrinja čvrsto povezani nesvakidašnjim prijateljstvom, za koje su zaslužna upravo ta dva prijatelja. Odgojiteljice se nadaju da će prijateljstvo trajati još dugo, i da će i ove male Loptice kada porastu, imati priliku kao i prethodne generacije vidjeti otok Pag, gdje obitavaju solinarka i kulik kao zaštićene životinjske vrste, koje su spisateljicu inspirirale za  ove drage im slikovnice.

Tekst i fotografije: Maja Latin, odgojiteljica

Anabela Kunert, odgojiteljica

[photo_gallery_wp id=”29″]