ŠTO SE U VRTIĆU RADI? – Radionica u Zvjezdicama

ŠTO SE U VRTIĆU RADI? – MOJE ZDRAVLJE IZ PRIRODE

U periodu od 8. do 11. prosinca, Informacijski centar Europe Direct Petrinja i Dječji vrtić Petrinjčica proveli su svoju drugu od tri planirane aktivnosti u obliku radionica za djecu. Radioničke aktivnosti su bile prilagođene trenutnoj situaciji koju je uzrokovao virus COVID-19 te u skladu s propisanim epidemiološkim mjerama.Odgojiteljice i djeca u 6. i 7. godini života u odgojno-obrazovnoj skupini Zvjezdice u vrtićkom objektu Slap proveli su drugu radionicu u okviru ovog projekta pod nazivom Moje zdravlje iz prirode. Cilj je kod djece razvijati navike zdravog života, posebno kroz naglasak na važnost čistog zraka, vode i hrane kao resursa iz prirode za zdravlje ljudi.

Djeca su upoznata s pojmom Europske unije kao zajednice država u kojoj smo i mi, a koja brine za osiguravanje zdravog života, posebno kroz brigu o okolišu, te stvaranje uvjeta za poboljšanu ishranu svih njenih stanovnika. Kroz razne aktivnosti djeci je prikazano kako sami svojim postupcima mogu doprinijeti zaštiti prirode i njenih resursa važnih za zdravlje svih ljudi, kako mogu osigurati zdravu prehranu za sebe i na druge načine očuvati svoje zdravlje.

Istraživala su razvojni ciklus biljke graha na interaktivnoj ploči te rast biljke sami sijajući pšenicu, uz plan praćenja njenog razvoja u narednom periodu. Proučavajući ljudski organizam na prikazu organa i svjetlećem stolu, zatim piramidu zdrave prehrane i porijeklo hrane kroz društvene igre, zdravu hranu kroz igre memory i domino te izrađujući vlastiti „zdravi tanjur“ djeca su upoznata s važnošću prirode u održavanju vlastitog zdravlja.

Prigodno trenutnoj epidemiološkoj situaciji, u pokusima za demonstraciju utjecaja virusa i bakterija, kroz slagalice na temu osobne higijene, te praktične aktivnosti u kojima su podučeni pravilnom pranju ruku i zubi, naglasak je stavljen i na očuvanje vlastitog zdravlja i zdravlja drugih oko nas održavanjem osobne higijene.

Dječji vrtić Petrinjčica se zahvaljuje Europe Direct Petrinja na didaktičkim sredstvima, edukativnim materijalima i suradnji koja je osigurala bogato i poticajno prostorno-materijalno okruženje za nova iskustva, igru, zabavu i učenje naših mališana! 🙂