SVJETSKI DAN ŠTEDNJE

 

 

PETRINJA – Povodom Svjetskog dana štednje, polaznici Dječjeg vrtića Petrinjčica u pratnji svojih odgojiteljica su u petak; 31.10.2017. g.,  posjetili  poslovnice petrinjskih banaka – Erste banke, Privredne banke Zagreb i OTP banke;  gdje su doznali što se sve radi u banci  i na koji način ljudi čuvaju zarađeni novac.

Od djelatnika banke imali su prilike saznati sve što ih zanima o čuvanju novca – štednji, bankarskim karticama, štednim računima, sigurnosti štednje i ljudima koji se brinu da njihov novac bude na pravi način čuvan.

Djeca su djelatnicima banke znatiželjno postavljala brojna  pitanja kao što su: što znači štedjeti, od kuda dolaze novci koji izlaze iz bankomata, tko ga i kako puni i sl.

Kao pravi klijenti uzeli su svoje redne brojeve, te strpljivo čekali u redu, da bi na kraju, umjesto novca, na šalteru „podignuli“ zanimljive darove – voće, slatkiše, igračke, didaktičke igre i spinere.

Veselo druženje završilo je razmjenom prigodnih poklona. Oduševljena djeca su djelatnicima čestitala njihov dan i uručila čestitke i plakate, što su ih za njih u vrtiću pripremila.

Na rastaku su zahvalila bankarima na gostoprimstvu te obećala da će i nadalje marljivo štedjeti novac u svojim kasicama jer je štednja važna. Zatim su se uz smijeh i pjesmu uputila natrag u svoje vrtiće, radosno stišćući u rukama pregršt šarenih balona.

Svjetski dan štednje obilježava se svake godine potkraj listopada u spomen na Prvi međunarodni kongres štedioničara održan 1924. u Milanu. Taj dan posvećen je promicanju i jačanju svijesti javnosti o važnosti štednje za suvremenu ekonomiju i osobne potrebe svakog pojedinca. ( Wikipedija)

 

Pripremile : Gordana Pećirko, odgojiteljica savjetnica – tekst

Marina Preradović Kosak, odgojiteljica – fotografije

[photo_gallery_wp id=”12″]