Upute o načinu rada vrtića od 11.5.

VAŽNA OBAVIJEST – UPUTE RODITELJIMA/SKRBNICIMA O NAČINU RADA VRTIĆA OD 11.5.

 

Poštovani roditelji/skrbnici,

sukladno uputama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, objavljenima na službenoj internetskoj stranici Zavoda (*preporuke možete preuzeti ovdje: https://www.hzjz.hr/wp-content/uploads/2020/03/Upute-vrtici-i-skole-29-4-2020.pdf), Dječji vrtić Petrinjčica počinje s radom 11. svibnja. Molimo Vas da pažljivo proučite preporuke kako bismo iste mogli zajednički adekvatno i provesti. Ovdje izdvajamo ključne napomene.

Kako se u uputama navodi, svi koji mogu osigurati boravak djeteta kod kuće (roditelji koji rade od kuće, roditelji koji koriste porodiljni dopust i sl.), zbog potencijalno većeg rizika za zarazu koji predstavlja boravak u vrtiću, trebaju se te upute i pridržavati. Prema preporukama je broj djece ograničen na devet po skupini te nakon formiranja skupine djece, 14 dana od početka primjene ovih uputa (od 11.5. do 24.5.), ne primaju se nova djeca u skupine. Naglašavamo da se radi samo o IZNIMNIM SITUACIJAMA i da neće sva djeca moći pohađati Vrtić zbog epidemiološke situacije i organizacijskih mogućnosti. Molimo da uzmete u obzir ove preporuke i pozivamo vas da zajedničkim snagama djelujemo kako bismo što prije i bezbolnije prebrodili ovaj period. 

Oni roditelji koji nisu u mogućnosti osigurati ostanak djece kod kuće zbog radne obveze, mogu dovesti dijete uz pridržavanje ovih mjera. Do srijede 6.5. do 12 sati roditelji djece koja će koristiti usluge vrtića trebaju obavijestiti odgojitelje svoje skupine, zbog pravovremene organizacije rada i prehrane.

Epidemiološka situacija i preporuke dozvoljavaju dolazak u Vrtić za djecu koja moraju ispunjavati SVE UVJETE prema preporukama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, a to su:

  1. oba roditelja/skrbnika djeteta su zaposlena i nemaju mogućnost drugačijeg zbrinjavanja djeteta u vrijeme dok su na poslu
  2. dijete nema kroničnih bolesti (respiratorne, kardiovaskularne, dijabetes, maligne bolesti, imunodeficijencija, veća tjelesna/motorička oštećenja)
  3. niti jedan od ukućana s kojima dijete boravi ili osobe s kojima je dijete u svakodnevnom kontaktu nemaju kroničnih bolesti (respiratorne, kardiovaskularne, dijabetes, maligne bolesti, imunodeficijencija, veća tjelesna/motorička oštećenja)
  4. niti jedan od ukućana s kojima dijete boravi ili osobe s kojima je dijete u svakodnevnom kontaktu nisu stariji od 65 godine
  5. niti jedan od ukućana s kojima dijete boravi ili osobe s kojima je dijete u svakodnevnom kontaktu nisu u samoizolaciji ili karanteni te nisu u povećanom riziku zaraze virusom COVID-19
  6. dijete nema povišenu tjelesnu temperaturu, respiratorne simptome poput kašlja i kratkog daha ili druge simptome bolesti poput gripe ili prehlade

Roditelji prilikom prvog dovođenja djeteta u vrtić donose popunjenu i potpisanu IZJAVU RODITELJA, kojom se roditelji obvezuju da zadovoljavaju temeljne uvjete za boravak djeteta u vrtiću. Obaveza je svakog roditelja strogo pridržavanje svih uputa, pravovremeno obavještavanje Vrtića o vremenu dovođenja i odvođenja djece te obavještavanje o eventualnim promjenama. Ističemo da je zbog organizacije rada i osiguravanja primjerenih uvjeta socijalnog distanciranja obavezno pridržavanje točno dogovorenog vremena dovođenja i odvođenja djeteta. U slučaju bilo kakvih promjena roditelj je dužan obavijestiti odgojitelje skupine.

Obaveza je roditelja mjerenje temperature djetetu prije dolaska u vrtić. U slučaju bilo kakvih simptoma bolesti (povišena temperatura, kašalj, kratki dah ili znakovi drugih zaraznih bolesti), sumnje u kontakt sa zaraženim osobama ili sumnje u zarazu kod djeteta ili roditelja, roditelji ne smiju dovoditi dijete u vrtić nego se javljaju telefonski ravnatelju i izabranom pedijatra radi odluke o testiranju i liječenju djeteta. U slučaju da dijete razvije simptome tijekom boravka u ustanovi, odmah se obavještava roditelj koji u najkraćem roku mora doći po dijete.

Prilikom dovođenja i odvođenja, roditelji ne ulaze u vrtić, nego predaju svoje dijete na ulazu, odnosno preuzimaju na ulazu prilikom odvođenja. Dijete roditelj/skrbnik dovodi i odvodi iz ustanove na način da je u pratnji jednog djeteta jedna odrasla osoba, odnosno roditelj/skrbik, ukoliko je moguće ista osoba ili se izmjenjuju dvoje odrasle osobe. Ukoliko više roditelja dođe s djecom istovremeno, roditelji međusobno ispred vrtića drže preporučenu socijalnu distancu i ne zadržavaju se ispred vrtića.

Zahvaljujemo se na razumijevanju i suradnji!