Uspješno proveden Tjedan djece u Dječjem vrtiću Petrinjčica

Ovogodišnji Tjedan djece, koji je trajao od 2. do 8. listopada, bio je ispunjen predivnim i zanimljivim aktivnostima u kojima su naši mališani rado sudjelovali. Za aktivnosti su se pobrinule naše vrijedne odgajateljice koje su za svoje skupine pripremile mnoštvo uzbudljivih događanja!

Tjedan smo započeli porukama odraslima gdje su naši Balončići svojim porukama odraslima poručili koje su njihove životne želje.

A želja nije nedostajalo ni u uredu gradonačelnice Grada Petrinje Magdalene Komes koja je ugostila djecu iz odgojnih skupina “Ptičice” i “Suncokreti”. Djeca su iskoristila priliku i iskazala svoje želje te dala prijedloge što bi htjeli promijeniti i izgraditi u našem gradu kako bi ga učinili boljim i ljepšim. Sve svoje želje pretočili su i u likovne radove te ih predali gradonačelnici.

Ovog se tjedna također istraživalo, kopalo i zalazilo u mikroskopski svijet prirode koja se nalazi oko nas. I objektu Izvor skupina “Slonići” je dobila zadatak pronaći što više različitih listova koje su potom proučavali i uspoređivali. Bubamare iz objekta Kapljica su organizirale svoju malu tržnicu na kojoj su, opremljeni jesenskim voćem i povrćem, radosno učili o jeseni i njezinim proizvodima.

Naši Zmajići su uz pomoć mikroskopa istraživali sitne predmete u svojoj okolini. Pa su se tako pod mikroskopom našle kapljice vode, tuš u boji, kamenčići, šljokice i ostale sitnice. Psiholog David priskočio je u pomoć s mikroskopskom kamerom te na velikom ekranu prikazao sitne tajne koje skrivaju listići, tkanine i školjkice. A mikroskop nije zaobišao ni igralište objekta Slap gdje su glavna zanimacija bili pužići i kukci koje su djeca uspjeli pronaći u svojem dvorištu. Pomoću digitalnog mikroskopa promatrali smo biljke, životinje, kukce, tkanine i ostale predmete. Znatiželja, istraživački duh i oduševljenje ispunilo je ovaj dan.

Osim toga, miješale su se boje i vagali različite predmete, učile stvari o planetu Zemlji, pronalazili različiti mirisi te otkrivale zanimljive činjenice o svijetu koji nas okružuje.

Tjedan smo nastavili sportskim danom gdje su djeca naučila nove sportske igre, natjecala se u trčanju, nogometu i ostalim zanimljivim aktivnostima te tako poboljšali svoju koordinaciju, timski rad i spretnost. Sreće i veselja nije nedostajalo, a plesanje uz trakice, bacanje aviona od papira i igranje košarke odlučno su upotpunili ovaj sportski dan. Tko zna, možda smo u nekome pobudili izvrsnu nogometašicu ili odličnog košarkaša!

Četvrtak je bio dan za zasukati rukave i spremno krenuti u borbu s glinom, pijeskom i drugim zanimljivim materijalima. Pa smo tako naučili izrađivati glinene zdjelice, šalice i posude te likove iz naših omiljenih priča, graditi pješčane strukture i usput se dobro zamrljati, naravno uz osmjeh na licu. Samo mašta nam je bila granica u našim kreacijama! Čak smo naučili raditi i uvijek popularne ljigavce 😀

Nakon što smo glinom ukrasili svoje ruke, na red je došao i pločnik! Uzeli smo svoje krede u boji, hitro krenuli van i ukrasili svoje ulaze u vrtiće. S crtanjem nismo stali sve dok krede nismo potrošili, a rezultat likovnog stvaralaštva naših mališana sada nas svakodnevno pozdravlja pri dolasku u vrtić 🙂

Kroz tjedan smo redovito posjećivali i Edukativno – prezentacijski centar Natura u Petrinji koji nas je ugodno ugostio i djeci na zanimljiv način približio životinjski i biljni svijet Petrinjskog, ali i šireg, područja. O Naturi možete više pročitati u našem drugom članku na ovom LINKU.

I tako smo proveli ovogodišnji tjedan djece. Uz smijeh, veselje, puno poruka i pozdrava, igara te nezaboravnih iskustava. Djeca se već raspituju kada ćemo sve ponoviti, a mi smo sigurni da će sljedeće godine Tjedan djece biti još bolji!