Petrinja domaćin 1. Dana dječjih vrtića Sisačko-moslavačke županije

Da je Petrinja grad učitelja i odgojitelja već svi znaju, a tu činjenicu potvrdili smo podržavanjem znanstveno-stručnog skupa pod nazivom “Djetinjstvo jučer, danas, sutra” povodom 1. Dana dječjih vrtića Sisačko-moslavačke županije u prostorijama Učiteljskog fakulteta u Zagrebu, Odsjek Petrinja. Skup je bio namijenjen odgojiteljima i stručnim suradnicima u dječjim vrtićima te je privukao pažnju stručnjaka iz cijele Hrvatske.

Kvalitetu stručnog skupa istaknula je i voditeljica Centra za istraživanje Ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja Učiteljskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu Anka Jurčević Lozančić te je, kao začetnica ideje ovog skupa, s ponosom govorila o svemu što su postigli i kako je skup specifično usmjeren na teme vezane za dijete i djetinjstvo. Zbornik radova, koji je nastao na temelju znanstvenih i praktičnih radova u suradnji profesora Učiteljskog fakulteta i studenata preddiplomskog, diplomskog i doktorskog studija odličan je primjer kvalitete i rada naše akademske zajednice.

Prisutne je pozdravio i Marko Badrić, prodekan za poslovanje, studij i studente izvan sjedišta Učiteljskog fakulteta, Odsjeka u Petrinji. Pozdravio je i pohvalio energiju i trud uložen u ostvarivanje ovog projekta u tako kratkom vremenskom roku te da se na skupu okupilo do 400 sudionika, što uživo, a što putem video konferencije. Tim putem je izrazio želju i nadu da se sljedeći stručni skup održi u obnovljenoj zgradi odsjeka Učiteljskog fakulteta u Petrinji.

Zamjenik gradonačelnice Grada Petrinje Magdalene Komes, Ivan Prskalo, svima prisutnima izrazio je dobrodošlicu u Petrinju i zahvalu za ustrajnost svih osoba uključenih u ostvarivanju ovog stručnog skupa. Kako kaže, “Znate da je Petrinja stradala što se tiče potresa, zgrade su uništene. Međutim, što znače zgrade bez ljudi.” Učiteljski fakultet, kojim je Petrinja postala sveučilišni grad i grad profesora i odgojitelja, za njega je žarište stručnog znanja i znanstvenog napretka za koje se nada da će s godinama sve više i više rasti.

Okupljenima su se obratili i pročelnica Upravnog odjela za obrazovanje, kulturu, sport, mlade i civilno društvo Sisačko-moslavačke županije Robertina Štajdohar, v.d. ravnatelja Agencije za odgoj i obrazovanje Daria Kurtić te izaslanica ministra znanosti i obrazovanja Melita Ivanković koje su također pohvalile ovaj stručni skup koji će, nadamo se, postati dugogodišnja tradicija u našem gradu Petrinji. Svakodnevnim radom i učenjem radimo na tome da našoj djeci osiguramo što kvalitetniji boravak u vrtiću, a stručnim skupovima okupljamo članove naše zajednice i dijelimo znanje i ideje koje nam pomažu u napretku naše struke.

Znanje su sa svim sudionicima podijelile i naše odgajateljice Maja Latin, Ilka Dumbović, Anabela Kunert i Nela Baljak. One su zainteresiranima prezentirale radove i projekte koje su provodile u svojim odgojnim skupinama sa svojim mališanima. Nešto više njihovim prezentacijama i čime su se bavile možete pročitati u članku na ovom LINKU.

Zahvaljujemo svima koji su sudjelovali na ovom stručnom skupu i kroz svoj sustavni rad pridonijeli razvoju naše zajednice i odgojiteljske struke.